tisdag 3 december 2013

PMS

Sett ett inslag i Malou efter tio idag om PMS. Detta bekymmer som så många av oss kvinnor lider av varje månad. Och då menar jag verkligen lider. För det gör många kvinnor. Att varje månad förändras till något man inte är; som en annan personlighet. Vissa kvinnor har en värre variant än andra, sk PMDS. Det innebär att det psykiska illamåendet är det mest påtagliga, som att ha en rent klinisk depression varje månad, med inslag av ilska och utbrott som man inte kan förstå var dessa kommer ifrån. Faktiskt fruktansvärt att så många lider... Och utöver de kvinnor som lider av detta, finns deras familjer; män och barn, kanske övriga bekanta också... 

http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/karin-adelsk%C3%B6lds-pms-orsakade-utmattningsdepression-244909


Även denna dokumentär på P1 är väl värd att lyssna på, med flera kvinnors berättelser om deras månatliga återkommande helvete;

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/55571?programid=909


Själv har jag märkt en markant skillnad sista åren. Kanske inte ilska som är mitt största bekymmer med PMS:en, snarare att jag blir superneurotisk, känner mig som ett känsloknippe, självkänslan sjunker till botten, tvivlar på mig själv och allt runt omkring, vill släcka ner lamporna och se sorgliga filmer att vältra mig i :P Inser att denna vecka måste jag vara extra snäll mot mig själv: Sova bra, äta bra, försöka eliminera den stress som går. Träning. Promenader. Blir en hel del choklad och annat också... ;)



Vill slutligen tipsa om denna kvinna också som driver en klinik i USA; Mia Lundin. Hon är barnmorska och har forskat och arbetat med kvinnor och deras hormonella bekymmer i många år. Hennes specifika behandlingsmetod baseras på bioidentiska hormoner, som är ett relativt banbrytande område i Sverige som metod medan USA kommit längre. Hon har hjälpt många kvinnor med PMS/Klimakteriebesvär. Har hennes bok i hyllan "Kaos i kvinnohjärnan" - Rekommenderas verkligen! Gav mig många svar och kvitton på min egen hormoncykel. Bara medvetenheten tar dig långt; blir du medveten om vad som är ett bekymmer kan du också försöka göra det bästa av situationen! Misströsta inte, det finns hjälp att få!

http://mialundin.se/



Det enda önskvärda nu är; MER FORSKNING kring kvinnorelaterade tillstånd som faktiskt försämrar livskvaliteten för sååå många kvinnor!



Hur upplever ni denna period i månaden? Livräddande åtgärder?

                    Kram på er alla underbara kvinnor där ute // M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar